WordPress Kurulumu: WordPress Sitenizi Yapmanın Yolları

Her seviyeden kullanıcıya hitap eden WordPress, popüler bir içerik yönetim sistemidir ve web sitesi oluşturmak isteyenler için harika bir başlangıçtır. Aşağıda, WordPress'in kurulum sürecini detaylı olarak ele alıyoruz.

Nasıl Yapılır? 3 dakika okuma süresi

WordPress, her türlü websitesini oluşturabilmenizi sağlayan popüler bir yazılımdır. Blog, e-ticaret, haber, film, magazin gibi bir çok farklı kullanım alanı vardır. İçerisinde barındırdığı ücretsiz pek çok eklenti ve tema ile kullanıcının websitesini inşa etmesine olanak sağlıyor.

WordPress Kurulumu İçin Gerekli Olanlar Nelerdir?

WordPress kurulumunu yapabilmek için bazı gereksinimleri karşılaşamanız gerek. Bu gereksinimler şunlardır;

  • Alan Adı (Domain): Sitenizin internetteki adresi.
  • Web Hosting Hizmeti: Sitenizin dosyalarını barındıracak hosting hizmeti.
  • WordPress Yazılımı: WordPress’ten indirip yüklemeniz gereken wordpress dosyaları.
  • Sunucu Paneli veya FTP: Dosyaları sunucuya yüklemek için sunucu panelinzde yer alan Dosya Yöneticisi veya FTP programı (örneğin, FileZilla).

1. Alan Adı ve Hosting Satın Alma

WordPress ile site kurmak için öncelikle alan adı (domain) ve hosting hizmetine ihtiyacınız vardır.

  • Alan Adı: Web sitenizin adresidir (örneğin, site.com). Alan adınızı alırken, markanız veya sitenizle uyumlu bir isim seçmeniz en iyisidir..
  • Hosting Hizmeti: Sitenizin dosyalarının yer aldığı sunucudur. Güvenilir bir hosting sağlayıcısı tercih etmenizi öneririz. Çoğu hosting sağlayıcısı, WordPress için güzel planlar sunar ve kolay kurulum seçenekleri sağlar.

Önerdiğimiz Alan adı ve hosting firmaları

  • Godaddy: Popüler domain sağlayıcılardan bir tanesi.
  • Natro: Popüler hosting sağlayıcılardan bir tanesi.

Hosting ve alan adını aldıktan sonra, hosting panelinize giriş yapıp kurulum aşamasına geçebilirsiniz.

2. WordPress Kurulumu

WordPress nasıl kurulacağını size iki seçenek ile anlatmak isteriz. Bunlar;

  1. Otomatik WordPress Kurulumu (Çoğu Hosting Sağlayıcısında Mevcuttur):
    Çoğu hosting sağlayıcısı, WordPress’i tek tıklamayla kurma seçeneği sunar. Hosting kontrol panelinde genellikle “WordPress Kurulumu” veya “Otomatik Kurulum” seçeneğini bulabilirsiniz. Bu seçeneği kullanarak, admin için kullanıcı adı ve parola belirledikten sonra WordPress otomatik olarak kurulacaktır.
  2. Manuel WordPress Kurulumu:
    Otomatik kurulum seçeneği yoksa manuel olarak da kurulum yapabilirsiniz.

    • İlk olarak, WordPress.org web sitesinden WordPress’in en son sürümünü indirin.
    • Hosting kontrol panelinize giderek bir mysql üzerinden veritabanı oluşturun ve bu veritabanına kullanıcı ekleyin.
    • İndirdiğiniz WordPress dosyalarını, FTP programı veya hosting sağlayıcınızın dosya yöneticisi ile sunucuya yükleyin.
    • Kurulumu başlatmak için alan adınızı tarayıcıda açın. WordPress’in kurulum sihirbazı, sizden veritabanı bilgilerinizi girmenizi isteyecektir. Gerekli bilgileri girdikten sonra kurulumu tamamlayabilirsiniz.

WordPress kurulumu tamamlandıktan sonra yönetim paneline (site.com/wp-admin) giriş yaparak sitenizi özelleştirebilirsiniz.

3. WordPress’i Özelleştirmek

  • Tema Seçimi: WordPress > Görünüm > Temalar sayfasından sitenize uygun bir tema seçebilir veya var olan temanızı buradan yükleyebilirsiniz. Temayı etkinleştirerek sitenizin görünümünü değiştirebilirsiniz. Ücretsiz ve ücretli birçok tema seçeneği bulunur.
  • Eklenti Yükleme: Sitenize ekstra özellikler kazandırmak için WordPress eklentilerini yükleyebilirsiniz. Örneğin, SEO, güvenlik veya cache (site hızlandırma) için eklentiler kullanmanızı öneririz.
  • İçerik Oluşturma: “Yazılar” ve “Sayfalar” bölümlerini kullanarak sitenize içerik ekleyebilirsiniz. Blog yazıları, “Yazılar” bölümünde oluşturulurken, sabit sayfalar (Hakkında, İletişim gibi) “Sayfalar” bölümünde oluşturulur.

Hayalinizdeki Websitesini
Hayata Geçirin!

Sizde mutlu müşterimizin arasına katılın. Film, Dizi, Haber, Finans ve Blog için çeşitli WordPress temalarımız var.

Artık websitenizi hayata geçirdiniz. Bundan sonra sitenize içerik girmeye başlayıp, düzenli aralıklarla bakımını yapmanız gerekir.

4. Güvenlik ve Bakım

WordPress sitenizin güvenliğini sağlamak için düzenli olarak güncelleme yapmanız önemlidir. WordPress, temalar ve eklentiler için güncellemeler yayınlandığında, bu güncellemeleri yaparak sitenizin güvenliğini artırabilirsiniz. Düzenli yedekleme yaparakda herhangi bir aksilikte veri kaybını önleyebilirsiniz.

Sonuç

WordPress kurulumu, birkaç basit adımdan oluşmaktadır. Alan adı ve hosting alımı, WordPress kurma, tema ve eklentilerle özelleştirme gibi süreçleri tamamladıktan sonra sitenizi yayın hayatına sokabilirsiniz. WordPress’in sunduğu tüm eklentiler, temalar ve geliştirici topluluğu sayesinde, projenize en uygun web sitesini kolayca hayata geçirebilirsiniz.

WordPress kurulumunu tamamladıktan sonra yapmanız gerekenler hakkında bilgi arıyorsanız bu blog yazımızı inceleyin. Başlangıç: WordPress Kurulumunun Ardından Yapmanız Gerekenler