WordPress Site Hızlandırma: WordPress Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Günümüzde hem ziyaretçiler hemde arama motorları hızlı açılan siteleri daha çok tercih etmektedir. Geç açılan siteleri bir daha ziyaret etmeyi düşünmeyiz değil mi? ve Google gibi arama motorları da hızlı açılan sitelere öncelik tanır. Bu yüzden kullanıcı deneyimi ve seo açısından bir websitesinin hızlı açılması çok önemlidir.

Nasıl Yapılır? 2 dakika okuma süresi
WordPress Site Hızlandırma

WordPress Site Hızı Nasıl Ölçülür?

Bir wordpress sitesinin hızını ölçebilmek için pek çok çeşitli ücretsiz araç bulunmaktadır. Size en popüler olanları listeledik.

  • Google PageSpeed Insights: Google’ın herkese ücretsiz sunduğu site hızı ölçme hizmetidir. Hem masaüstü hemde mobil için puanlama yaparak sitenizin ne kadar sürede açıldığını ve nasıl daha hızlı açılabileceği hakkında öneriler sunar.
  • GTmetrix: Sitenizin performansını detaylıca analiz eder ve optimize edebileceğiniz bölümleri gösteren bir site hızı testi hizmetidir.
  • Lighthouse: Google Chrome tarayıcısında bulunan sayfa hızı ölçme aracıdır. (Tarayıcıda sağ tık > incele basın. Açılan pencerede Lighthouse sekmesine geçin.)
Google PageSpeed
Google PageSpeed Arayüzü

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri

Hızlı Bir Hosting Seçin

Websitenizin açılış hızı, kullanacağınız hosting sağlayıcısı ile doğrudan alakalıdır. Paylaşımlı bir hosting veya VPS kullanıyorsanız size sağlanan sunucuda yüksek CPU sayısı ve yüksek RAM bulundurduğundan emin olun. Ortalama bir websitesi için 2 cpu ve 2gb ram yeterli olacaktır.

İyi Bir WordPress Teması Seçin

WordPress teması, websitenin hızını doğrudan etkiler. Bu yüzden hafif, optimize edilmiş ve hızlı bir tema seçmeye özen gösterin. Bir temanın hızlı olabilmesi için kod yapısı temiz olmalı ve gereksiz pek çok özelliği bünyesinde barındırmamalıdır.

Sitenize Önbellekleme Yapın

Önbellekleme (Cache) sitenizdeki sayfaları html dosyasına dönüştürüp ziyaretçiye sadece bu dosyayı gösterir. Bu şekilde sunucu cpu’sunu neredeyse hiç kullanmadan siteyi gösterir. Buda sitenin açılış hızını önemli ölçüde arttırır. Bu yüzden kesinlikle bir önbellekleme (cache) eklenti kullanmanız gerekiyor.

Veritabanını Optimize Edin

WordPress sitesinde zaman zaman gereksiz veriler birikebilir. Bu biriken verileri temizlemeniz gerekiyor. Revizyonlar, spam yorumlar ve gereksiz meta verileri gibi veritabanınızda boşuna yer kaplayan verileri WP Optimize adlı eklenti ile temizlemelisiniz.

Güncel Sürümleri Kullanın

WordPress’i, kullandığınız eklentileri ve temanızı sürekli olarak güncel tutun. Web sektörü sürekli gelişen bir yapıdadır. Bu yüzden güncel kalmak çok önemlidir.

Sunucu tarafında ise PHP’nin Güncel sürümünü kullanın. PHP’nin daha güncel bir sürümü çıkarsa sitenizde kullandığınız temaların ve eklentilerin bu sürümler ile uyumlu olduğundan emin olduktan sonra php sürümünüzü değiştirin. PHP 7.4 sürümü şu anda kullanışlıdır ve çoğu eklenti ve tema buna uyumludur. Ancak PHP 8.2 ve üstü sürümlerini kullanmaya başlamayı düşünebilirsiniz.

CloudFlare Kullanın

Websitenize yapılan sahte ziyaretçi saldırıları site açılış hızını önemli ölçüde yavaşlatır. Sahte ziyaretçiler, sunucunuzu yorar ve kapasitesini aşmasına sebep olur. Cloudflare sahte ziyaretçileri tespit edip sitenizden uzak tutar. Bu yüzden cloudflare kullanmanızı öneririz.

WordPress Site Hızlandırma Eklentileri

  • WP Fastest Cache: Hızlı ve kullanımı kolay olan bir cache eklentisidir.
  • WP Super Cache: WordPress tarafından geliştirilen popüler cache eklentisidir.
  • WP Rocket Cache: Kullanıcı dostu bir önbellekleme eklentisidir.
  • WP Optimize: Veritabanını optimize ederek site hızına etki eden bir wordpress eklentisidir.
  • Smush: Görselleri optimize ederek site hızını yükselten bir wordpress eklentisidir.

Sonuç olarak; Size sunduğumuz yöntemleri kullanarak WordPress sitenizin hızını artırabilir, ziyaretçilerinize daha hızlı açılan bir site sunabilir ve arama motorları için seo’nuzu yükseltebilirsiniz. Hızlı bir site, yalnızca ziyaretçileri memnun etmekle kalmaz, aynı zamanda sitenizin güvenilirliğinizi de yükseltir.

Diğer yazılar